Onze productie en leveringen gaan onverminderd door. Meer informatie lees je hier

0

Uw winkelwagen is leeg

Doorgaan met winkelen

Bestanden aanleveren

Een goed bestand heeft voordelen. Het aanleveren van een goed bestand verkleint de kans op fouten. De productietijd van de opdracht wordt verkort. Het aanleveren van een goed bestand verhoogt de drukkwaliteit. Bij vragen en/of opmerkingen over uw bestanden kunt u altijd terecht bij ons DTP team. Zolemba kan niet aansprakelijk gesteld worden voor teleurstellend resultaat als gevolg van niet juist aangeleverde bestanden. Denk hierbij aan taal en/of spelfouten, tekst niet in lettercontouren, onjuiste kleuren of kleuromzetting, verlooptinten, overdruk, etc. Wanneer u niet over de juiste software beschikt of een aanpassing nodig heeft in uw huidige bestand staan wij voor u klaar. Neem hiervoor contact met ons op via +31 (0)53 - 7370160 of mail naar service@zolemba.nl. Onze aanleverspecificaties zijn ook als pdf beschikbaar, bekijk ze hier.

 • Welke bestandsformaten kan ik aanleveren?

  Wij adviseren gebruik te maken van Adobe Illustrator voor de opmaak van uw bestanden. De bestanden moeten worden aangeleverd in PDF formaat. Helaas zijn bestanden die opgemaakt zijn in het Microsoft Office pakket niet geschikt. Andere bestandsextensies zoals EPS, AI, JPEG, TIFF en PNG kunnen niet verwerkt worden.

 • Wat moet ik zien als breedte en wat als hoogte?

 • Stanslijn

   

   

  De stanslijn is in de meeste gevallen ook het netto formaat van uw etiket. Deze stans- of snijlijn maakt u aan in een nieuwe laag, die u plaatst als bovenste laag. U maakt deze lijn met rechte of afgeronde hoeken (radius 2 mm), in de steunkleur C: 0, M: 100, Y: 0, K:0 en met een lijndikte van 0,2 mm. Deze steunkleur geeft u de naam stans en zet u op Lijn overdrukken. Uw etiketten kunnen in elke gewenste vorm gestanst worden omdat wij werken met een lasersnijder en niet met stansvormen. De netto maat van uw etiket dient hetzelfde te zijn als het bestelde formaat.

   

  Let op! Door het laserstansen kan het voorkomen dat bij een aflopend ontwerp het materiaal aan de randen zichtbaar wordt op het etiket. Het is in zulke gevallen aan te raden om een drukproef aan te vragen alvorens een definitieve bestelling wordt geplaatst.

 • Hoe gebruik ik dekwit in mijn ontwerp?

   

   

   

   

  Dekwit

   

  Op etiketten die gedrukt worden op een metallic, fluorescerende of transparante materiaalsoorten kan dekwit worden aangebracht. Op de plekken waar dekwit in het bestand is aangegeven, wordt eerst een laag wit gedrukt. De kleur die hier vervolgens overheen geprint wordt, komt ‘kleurecht’ en duidelijker naar voren. Plaats in Indesign of Illustrator een extra vlak dekwit onder het gewenste kleurelement en zet het bovenliggende element op ‘vulling overdrukken’. Het is van belang dat een witte bedrukking op onze aangegeven materialen een dekwit is. Kies voor ‘Full color + wit’ in onze bestelmodule op de website. Wilt u meer informatie over het plaatsen van dekwit?  Lees hieronder verder.

   

  Dekwit - wat en hoe? 

   

  Wanneer u een bestelling plaatst op Zolemba, komt u waarschijnlijk de vraag tegen of u dekwit wilt plaatsen op het etiket. Wat betekent dat nou eigenlijk? Hieronder leggen we u uit wat dekwit is, waarvoor het gebruikt kan worden en hoe u het kunt toevoegen aan uw ontwerp.

   

  Wat is dekwit?

   

  Dekwit houdt in dat er een witte laag onder de kleuropdruk van het etiket wordt geprint. U kunt ervoor kiezen om dekwit te gebruiken in uw ontwerp, om zo kleurechtheid te behouden.

   

  Hoe werkt het? 

   

  Op het etiket wordt eerst een laag wit gedrukt. Over deze dekwit laag wordt dan de kleur geprint. Met de witte onderlaag komen de kleuren ‘echter’ over. Het kan natuurlijk ook zijn dat u liever geen dekwit gebruikt; die keuze ligt volledig bij u. Afhankelijk van het etiket en uw ontwerp kunt u er zelf voor kiezen om dekwit wel of niet toe te passen.

                     
                       
          Zonder dekwit                                         Met dekwit
   
  Op welke materialen kan dekwit worden toegepast?

  Dekwit kan geprint worden op de volgende materialen;
  - Papier zilver/goud
  - Papier fluorescerend oranje/geel
  - PP zilver
  - PET transparant  

  Kiest u ervoor om op een zilver of goud etiket geen dekwit te printen? Dan zal dit een ‘metallic’ effect aan de kleuren geven.

  Kiest u ervoor om op een fluorescerend geel of oranje etiket geen dekwit te printen? Dan kunnen de kleuren sterk afwijken van de originele kleuren van uw ontwerp.

  Kiest u ervoor om op een transparant etiket geen dekwit te printen? Dan worden de kleuren op het etiket automatisch ook transparant. Wit wordt dan niet geprint.

  Hoe voeg ik dekwit toe in mijn ontwerp?

  Om zeker te zijn dat dekwit op uw etiket wordt gedrukt, moet u dit toevoegen aan het bestand. Volg de volgende stappen in Illustrator:

  1.    Plaats een extra vlak met dekwit onder het element. Hiervoor dient u het element, bijvoorbeeld een tekst, te kopiëren.

  2.    Het gekopieerde element zet u in dekwit à Maak een staal aan.
  Maak een staal aan

  a.    Noem deze staal 'white_ink', kies als kleurtype 'steunkleur' en de kleurmodus CMYK, zoals de rest van het bestand. Zet alle waardes op 0%. Geef het gekopieerde element deze kleur.
  Steunkleur

  3.    Plaats het gekopieerde element weer precies onder het kleurelement. Dit element vinkt u aan als 'Vulling overdrukken'. Indien 'Kenmerken' niet in uw venster van Illustrator staat, gaat u naar 'Venster' en klikt u op 'Kenmerken'. Het deelvenster wordt toegevoegd:
  Vulling overdrukken

  Alles wat wit gedrukt moet worden, dient de vul kleur 'white_ink' te hebben. Dit geldt ook voor witte tekst. Wat wit is, wordt op gekleurde of transparante etiketten niet geprint, tenzij het dekwit bevat.
  Dekwit


  Stel uw etiket is van PET transparant materiaal en u wilt op het etiket een blauw vlak met lichtblauwe tekst erop. Om de kleuren goed naar voren komen, plaatst u eerst een vlak dekwit, hierboven het blauwe vlak, daarboven de tekst in dekwit en daarboven de lichtblauwe tekst. In feite heeft uw etiket 4 lagen. Wanneer u de etiketten online bestelt, kies dan voor 'Full color + wit' in de etiket configurator. Heeft u vragen over het gebruik of de toevoeging van dekwit voor uw etiket? Neem contact met ons op via +31(0)53-7370160, of mail naar service@zolemba.nl.
 • Waar moeten afbeeldingen aan voldoen?

  Foto's en andere bitmap beelden dienen een resolutie van tenminste 300 DPI te hebben. Bij een te lage resolutie zal de afbeelding niet scherp worden.

 • Ik bestel meerdere designs/modellen. Hebben jullie dan genoeg aan 1 bestand?

  Indien u meerdere designs bestelt voor uw etiketten, dan hebben wij ook meerdere bestanden nodig. Per design/model hebben wij 1 bestand nodig.

 • Transparantie

  Wanneer uw ontwerp transparantie bevat, is het van belang dat deze op de juiste manier wordt afgevlakt. Dit doet u door bij het wegschrijven van uw PDF de instelling ‘PDF/X-1a:2001’ (Compatibiliteit Acrobat 4 (PDF 1.3)) te gebruiken. Het transparante effect wat gebruikt wordt, blijft uiteraard behouden. Wanneer dit niet op de juiste manier weggeschreven wordt, bestaat de kans dat er elementen kunnen wegvallen.

   

  Wanneer uw ontwerp transparantie bevat is het van belang dat deze wordt afgevlakt. Dit kan gedaan worden in Illustrator door alles te selecteren en via ‘Object’ naar ‘Afvlakken Transparantie’ te gaan. Vervolgens kiest u de voorinstelling ‘Hoge Resolutie’.

 • Lettertypen omzetten naar lettercontouren

  Zet uw teksten altijd om naar lettercontouren of ‘outlines’, dit om er zeker van te zijn dat er niks met de fonts mis gaat. De computers die onze printers aansturen zetten een lettertype dat ze niet kennen (dat niet op onze computer geïnstalleerd is) automatisch om naar een ander, willekeurig, lettertype. Het eindresultaat wijkt dan af van wat u voor ogen had. U kunt dit omzetten in Adobe Illustrator op de volgende wijze:

   

  · U opent het bestand en klikt op ‘Alles selecteren’, vervolgens gaat u naar ‘Tekst’ en kunt u kiezen voor ‘Letteromtrekken maken’.

   

  · In InDesign doet u dat op dezelfde manier, alleen heet het hier ‘Bij tekst contouren maken’. Als u ervoor kiest het op deze manier te doen, houd er dan rekening mee dat u het document even onder een andere naam opslaat. Doet u dit niet, kunt u daarna de tekst niet meer bewerken. Na het omzetten van de tekst naar contouren, is het dus geen fysieke tekst meer, maar vector objecten.

   

  Minimale letterhoogte

  De minimale letterhoogte is 1.32 mm. Indien de letters kleiner worden aangeleverd, komen ze niet goed leesbaar op uw etiket. Dit komt gemiddeld overeen met corps grote 5pt.

 • Kunnen jullie mijn bestand opmaken?

  Ja, dit is mogelijk. Zolemba kan uw bestand drukklaar maken. De prijzen van Zolemba zijn gebaseerd op het feit dat een order meteen geprint kan worden middels het aangeleverde bestand. Indien wij een bestand moeten opmaken, zullen hier kosten voor berekend worden. U kunt hierover contact met ons opnemen via ons telefoonnummer +31 (0)53-7370160 of via de e-mail.

 • Ik heb snijtekens in mijn bestand i.p.v. een stanslijn. Is dit goed?

  Helaas niet. Met snijtekens zien wij alleen hoe de hoeken van het bestand eruit zien. Voor het stansen heeft Zolemba een stanslijn nodig. Middels een stanslijn herkent de laserstans de exacte vorm van het bestand. Wilt u weten hoe u een stanslijn aanbrengt? Bekijk dan onze blog: Hoe maak ik een stanslijn.

 • Wanneer is mijn bestand goed?

  Uiteraard controleren wij uw bestanden altijd. U hoort of uw bestand goed is en voldoet aan onze aanleverspecificaties. Tevens kunt u dit in de gaten houden in uw account rechtsboven bij “Dashboard”. U ziet hier de exacte status van uw bestand.

 • Wat betekent wikkeling?

   

   

  De rolwikkeling bepaalt de plaatsing van het etiket op de rol, bijvoorbeeld een binnen- of buitenwikkeling, de richting en de leesbaarheid van het etiket.

  LET OP! Bij het produceren van de etiketten bepaalt de leesbaarheid van het etiket samen met de gekozen wikkeling, hoe de etiketten van de rol komen, tenzij anders doorgegeven.

   

   

 • Mijn bestand is te groot om te uploaden. Wat nu?

  U mag uw bestand via WeTransfer doormailen naar service@zolemba.nl. Graag verzoeken wij u dit wel aan ons te melden, zodat wij ook weten bij welke order uw bestand hoort.

 • Variabele Data Printing (VDP)

  Variabele Data Printing is het printen van variabele data op etiketten. Variabele data kan bestaan uit cijfers, letters of uit codes. Voor variabele data is het niet nodig een speciaal bestand aan te leveren. Wel is het van belang dat u een excel of CSV-file aanlevert met de gewenste data, wat u als eerste van de rol wilt hebben dient onderaan in de lijst te staan. Geef bij voorkeur ook het gewenste font op en lettergrootte.

  Diverse toepassingen voor variabel data printen zijn:
  - Serienummerreeksen
  - Unieke productcodes
  - Bar- en of QR codes
  - Letters
  - Adressen
  Combinaties van de bovenstaande toepassingen zijn ook mogelijk bij variabel data printing.

  Neem voor meer informatie contact op met onze afdeling service om duidelijk aan te geven wat de wensen zijn betreffende het printen met variabele data.

 • barcode aanleveren

  Wanneer u een barcode op uw etiket heeft staan is het belangrijk om er voor te zorgen dat deze barcode aan een aantal kwaliteitseisen voldoet. Middels een goede kwaliteit barcode voorkomt u dat deze na het drukken van uw etiket niet goed leesbaar is.

  Let bij het aanleveren van barcodes in uw ontwerp op de volgende punten:

   

  Hoogte

  Kort de hoogte van een barcode niet in. De verhouding tussen de hoogte en de breedte van een barcode blijft altijd gelijk. Door het inkorten van de hoogte van een barcode is deze mogelijk niet meer goed te scannen vanuit verschillende hoeken.

   

  Afmeting

  De afmetingen van EAN-13 en EAN-8 zijn nauwkeurig gespecifieerd. Voor de EAN-13 barcode kunt u bij 100% een afmeting van 22,85mm x 37,29mm aanhouden. Voor de EAN-8 is dit 18,23mm x 26,73mm.

   

  Natuurlijk kan het zo zijn dat de barcode groter of kleiner weergegeven moet worden. Gebruik hiervoor een vergrotingsfactor. Verklein de barcode niet meer dan 80% en vergroot de barcode niet meer dan 200%. De verhouding tussen de breedte en de hoogte blijven hetzelfde.

   

  DPI

  Kies altijd voor een barcode met een resolutie van minimaal 300dpi, dit zorgt ervoor dat de barcode goed leesbaar blijft. Gebruik bij voorkeur een vectorbestand als barcode, hiermee is het zelfs mogelijk om tot 60% te verkleinen.

   

  Contrast

  Om de barcode goed te kunnen scannen is een hoog contrast belangrijk. Plaats bij voorkeur de zwarte barcode op een witte ondergrond. Ook raden wij aan om de barcode de kleur 100% zwart te geven.

 • Bestandsformaten

  Bij het bestandsformaat moet u er rekening mee houden dat dit hetzelfde is als wat u bestelt, dit is het formaat nadat we het etiket op maat hebben gestanst. Een goed opgemaakt document heeft ook altijd de juiste beeldinstellingen van 2 mm rondom, neem hier ook de veiligheidsmarge van 2 mm in acht. Sla uw document altijd op als PDF.

   

   

 • Kleuren

  Het is van belang dat de bestanden opgemaakt worden in CMYK kleuren. PMS en RGB kleuren moeten worden omgezet naar CMYK. Dit levert soms een onvermijdelijk kleurverschil op. We adviseren zwarte tekst op te maken in C: 0, M: 0, Y: 0, K:100. Wanneer uw ontwerp dekwit bevat, gebruik dan wit als steunkleur met de naam: ‘white_ink’. Voor de stanslijn gebruikt u de steunkleur C: 0, M:100, Y: 0, K: 0 met de naam ‘stans’.

   

  Hoe zet ik mijn bestand om naar CMYK

  In de basis kunt u dit bij Photoshop en Illustrator aangeven, bij het maken van een nieuw document met kleurmodus. In Indesign kan dat ook, alleen werkt het hier net iets anders. Hier moet u de intentie definiëren op afdrukken, dan springt deze automatisch op CMYK. Heeft u al een bestaand document, maar weet u niet zeker of het op CMYK staat? Dan kunt u dit controleren door bij Indesign op ‘documentinstellingen’ te klikken. Dit is bij Illustrator onder ‘document kleurmodus’ en bij Photoshop onder ‘modus’.

   

  Hoe kan ik in mijn bestand iets diepzwart maken?

  We adviseren zwart op te maken in C: 0, M: 0, Y: 0, K: 100. Wilt u een extra krachtig zwart gebruiken, kies dan voor C: 20 M: 20 Y: 20 K: 100 Let wel op, als u een krachtig zwart gebruikt en u gebruikt een klein/dun lettertype, dan kan dit dichtlopen.

 • Snijtekens

  Tegenwoordig hebben we geen snijtekens meer nodig bij het drukken. We kunnen het netto formaat herkennen wanneer de bleedbox goed is ingesteld.

 • Bestanden drukklaar maken

  Welke software ga ik gebruiken?

  Wij adviseren bij de opmaak van uw bestanden gebruik te maken van gerenommeerde software (adobe InDesign, Illustrator, Photoshop, LET OP! met Photoshop kunt u GEEN stanslijn of dekwit plaatsen). De bestanden moeten worden aangeleverd in PDF formaat. Bestanden die opgemaakt zijn in het Microsoft Office pakket niet geschikt. Andere bestandsextensies zoals EPS, AI, JPEG, TIFF en PNG kunnen ook niet verwerkt worden.

   

  Mijn ontwerp is klaar wat nu?

  Nadat u klaar bent met ontwerpen en de stanslijn heeft geplaatst, kunt u het bestand weg schrijven als een drukklaar bestand. Sla uw bestand op als een PDF document Hieronder beschrijven we per programma op welke manier u uw PDF bestand het beste kunt creëren.

   

  InDesign

  1. Exporteer uw bestand.

  2. Selecteer bij ‘Voorinstellingen’, ‘Adobe PDF: PDF/X-1a:2001’ (Compatibiliteit Acrobat 4 (PDF 1.3)). Dit is de enige PDF variant die transparantie op de juiste manier afvlakt en fonts insluit.

  3. Vink de volgende optie aan ‘Tekens en afloopgebied’ -> ‘afloopinstellingen van document gebruiken.

  4. Wanneer u 2 mm afloop rondom heeft gehanteerd, heeft u een PDF die wij kunnen gebruiken voor druk. PDF exporteren (InDesign)PDF exporteren (InDesign).

  PDF exporteren (InDesign) PDF exporteren (InDesign)
  Illustrator
  1. Sla uw bestand op door middel van ‘opslaan als’
  2. Selecteer ‘Adobe PDF’
  3. Selecteer bij ‘Voorinstellingen’, ‘Adobe PDF’: PDF/X-1a:2001’ (Compatibiliteit Acrobat 4 (PDF 1.3)).
  4. Vink de volgende optie aan ‘Tekens en afloopgebied’ -> ‘afloopinstellingen van document gebruiken
  5. Wanneer u 2 mm afloop rondom heeft gehanteerd, heeft u een PDF die wij kunnen gebruiken voor druk. PDF exporteren (Illustrator) PDF exporteren (Illustrator)
  Photoshop (LET OP! met dit programma kunt u GEEN stanslijn of dekwit plaatsen)
  1. Sla uw bestand op doormiddel van ‘opslaan als’
  2. Selecteer “Photoshop PDF”
  3. Selecteer bij ‘Voorinstellingen’, ‘Adobe PDF’: PDF/X-1a:2001’ (Compatibiliteit Acrobat 4 (PDF 1.3
  4. Vink de volgende optie aan ‘Tekens en afloopgebied’ -> ‘afloopinstellingen van document gebruiken.
  5. Nu hoeft u alleen nog maar een stanslijn te plaatsen met Illustrator .PDF exporteren (Photoshop)
 • Afloop / Snijmarge

  Afloop / Snijmarge

  Wij kunnen uw etiketten ook aflopend bedrukken. Het is van belang dat de afloop 2 mm rondom is. Zorg ervoor dat alle objecten die aflopend gedrukt dienen te worden ook doorlopen in deze 2 mm.
  Veiligheidsmarge
  Van de rand van het netto (bestelde) formaat gezien, moet u zorgen dat er 2 mm daarbinnen geen belangrijke teksten of (delen van) afbeeldingen komen te staan. Zo voorkomen we de kans dat deze objecten aangesneden worden.
  Voorbeeld veiligheidsmarge
 • Bleedbox (afloopgebied) definiëren

  Bleedbox (afloopgebied) definiëren

  Het is van groot belang dat de bleedbox goed wordt gedefinieerd in uw document. Dit kunt u aangeven wanneer u een nieuw document maakt in InDesign of Illustrator.

   

  · U krijgt bij beide programma’s het venster ‘Nieuw document’ te zien.

   

  · Nu moet u de Bleedbox (afloopgebied) op 2 mm zetten rondom. Wanneer u het document nu opent, ziet u dat er een rode rand om uw Artbox (tekengebied) verschijnt.

   

  · Gaat u objecten gebruiken die moeten aflopen, trek deze dan door tot aan de rode rand. Vanaf nu heeft u op de juiste manier een ‘bleed’ gecreëerd.

   

  Vergeet alleen niet bij het wegschrijven van uw PDF, bij ‘Tekens’ en ‘Afloopgebied’ ‘Afloopinstellingen van document gebruiken’ aan te vinken. Deze schiet nu automatisch naar de gedefinieerde maat toe. Als u dit essentiële vinkje vergeet, wordt de bleed niet gegenereerd.

   

  De Bleedbox definiëren in een bestaand document kan natuurlijk ook, dit doet u bij Documentinstellingen. Afloopgebied instellen bij nieuw documentAfloopinstellingen van document gebruiken (bij exporteren PDF)

   

  Afloopgebied instellen bij nieuw documentAfloopinstellingen van document gebruiken (bij exporteren PDF)

 • Lijndikte

  Wanneer u lijnwerk gebruikt in uw document, adviseren wij u een minimale lijndikte van 0,2 mm aan te houden om tot het beste resultaat te komen. Wanneer dit toch kleiner is, kunnen de lijnen bij de druk gedeeltelijk wegvallen.

 • Afgeronde hoeken

  Vermeld in de opmerkingen wanneer deze afwijken en welke diameter u wenst. De radius van standaard afronding is 2 mm. Het voordeel van deze afronding is dat de etiketten beter op de rol blijven zitten en beter hechten aan de ondergrond.

 • Overdruk

  Check altijd of je bestand overdruk bevat. Overdruk in je bestand is niet per se goed of fout, maar kan een ongewenst resultaat hebben. Het is daarom belangrijk dat je een kleur / object in je ontwerp nooit op overdrukken zet wanneer dit niet nodig is.

   

  Wanneer gaat het fout met overdruk?

  Overdruk is pas zichtbaar in het eindresultaat, als het ontwerp al gedrukt is. Wie overdruk aan heeft staan op de verkeerde plekken in het ontwerp, kan dus voor een vervelende verrassing komen te staan. Overdruk is ook niet te zien in de online Preview in “mijn zolemba”, Zolemba is daarom ook niet verantwoordelijk als het eindresultaat niet na wens is.

   

  Hoe detecteer ik overdruk in mijn bestand?

  Met behulp van Adobe Acrobat (niet met Adobe Reader) kunt u eenvoudig overdruk in uw ontwerp detecteren. Ga naar Uitvoervoorbeeld en vink Overdrukken simuleren aan en uit.

 • ICC Profiel

  Om het beste resultaat te behalen, vragen wij om het ISO Coated v2 profiel te hanteren. U kunt dit definiëren bij ‘profielen toewijzen’.