Maak je labels langer houdbaar met deze tips!

Als bedrijf is het van groot belang dat je producten een goede kwaliteitsuitstraling hebben, en een mooi label helpt daarbij. Het is belangrijk dat het label niet vervaagt, verslijt of snel loskomt. Om hiermee te helpen, heeft Zolemba een aantal waardevolle tips en adviezen verzameld om ervoor te zorgen dat je labels langer in goede staat blijven. Blijf lezen om de stappen te ontdekken die je kunt nemen om de levensduur van je labels te optimaliseren. Met deze tips bespaar je niet alleen kosten, maar behoud je ook een professionele uitstraling voor je producten.
Enkele aspecten die in deze blog aan bod komen zijn:

  • De kleeflaag
  • Zonlicht en UV-straling
  • Chemische stoffen en oplosmiddelen
  • Extreme temperaturen
  • Vochtigheid
  • Omgaan met en belasting
  • Juiste opslag

Een label kan op veel manieren worden beïnvloed door verschillende omgevingsfactoren. We hebben deze aspecten hieronder opgesomd, samen met de beste oplossing om de levensduur van je label te verlengen.

Photo

The adhesive layer

Alle labels hebben een kleeflaag, en deze laag heeft een houdbaarheidsdatum. Deze houdbaarheidsdatum verschilt voor permanente en verwijderbare kleefstoffen. Vanaf het moment dat de labels worden geproduceerd bij Zolemba, duurt een permanente kleeflaag 2 jaar. Voor verwijderbare kleefstof is dit 1 jaar, op voorwaarde dat je je labels op een koele, donkere en droge plaats bewaart. Na die periode zal de kleefkracht verzwakken en minder effectief hechten. Houd er daarom rekening mee om je labels altijd binnen die tijd toe te passen. De houdbaarheidsdatum van deze kleeflagen is niet vast; de omgeving waarin de labels worden gebruikt beïnvloedt de hechting. Het is daarom beter om elke 3 maanden kleinere bestellingen te plaatsen in plaats van één grote bestelling per jaar, gewoon omdat de labels dan recentelijker zijn geproduceerd.

Om de levensduur van je labels te maximaliseren, raadt Zolemba aan de volgende aspecten te vermijden:

Direct zonlicht

Directe blootstelling aan zonlicht en UV-stralen kan leiden tot vervaging of verkleuring van het label. Het kan ook de leesbaarheid en kwaliteit van het label verminderen. Dit resulteert in een verminderde uitstraling en verlies van merkidentiteit. Bovendien bespaar je kosten en moeite door je labels niet constant te hoeven vervangen. Om verkleuring en vervaging te voorkomen, is het raadzaam om je labels op een plek te bewaren waar ze niet direct aan UV-straling worden blootgesteld. Zolemba adviseert om je labels op te slaan in een donkere, koele en droge ruimte, bij voorkeur in hun oorspronkelijke goed afgesloten verpakking.

Contact met chemicaliën

Blootstelling aan chemicaliën kan ook kleurvervaging veroorzaken. Dit heeft een negatieve impact op de leesbaarheid en visuele aantrekkelijkheid van het label. Chemicaliën kunnen ook de hechting van de kleefstof aantasten, wat resulteert in een slechte hechting en gemakkelijk loskomen van het product. Chemicaliën kunnen ook materiaalcorrosie veroorzaken, wat betekent dat bepaalde chemische stoffen het label fysiek kunnen beschadigen. Dit leidt tot scheuren, gaten of verzwakking van de structuur van het label. Om te voorkomen dat je labels snel achteruitgaan bij contact met chemicaliën, wordt aangeraden een transparante coating aan te brengen die betere bescherming biedt tegen zware omstandigheden. Voor blanco labels suggereert Zolemba het materiaal "thermal top" te gebruiken voor betere bescherming tegen schadelijke stoffen.

Photo

Extreme temperaturen

Bij hoge temperaturen bestaat het risico dat de kleefverbinding verzwakt, waardoor het label loskomt of gemakkelijk losgaat. Hoge temperaturen kunnen ook leiden tot vervaging, vooral bij materialen die gevoelig zijn voor warmte, wat de leesbaarheid kan beïnvloeden. Daarnaast kunnen zowel hoge als lage temperaturen leiden tot vervorming van het label. Overmatige hitte kan het label doen krimpen of buigen, terwijl zeer lage temperaturen kunnen zorgen voor uitzetting of verharding van het label, wat resulteert in scheuren van het materiaal. Om ervoor te zorgen dat je labels niet worden beïnvloed door extreem hoge of lage temperaturen, adviseert Zolemba om ze op kamertemperatuur op te slaan voor optimale duurzaamheid.

Vochtigheid

Overmatige blootstelling aan vocht kan ook negatieve gevolgen hebben voor je labels. Verschillende materialen kunnen verslechteren in een vochtige omgeving. Papierlabels kunnen bijvoorbeeld kreukelen door vocht. Overmatig vocht kan ook leiden tot verlies van hechting, wat de kleeflaag aanzienlijk beïnvloedt. Ten slotte bestaat het risico op schimmel- en bacteriegroei, wat kan leiden tot vlekken, geurproblemen en materiaalafbraak. Dit compromitteert niet alleen de functionaliteit, maar ook de hygiëne. Om vochtinfiltratie en schimmelgroei te voorkomen, is het belangrijk om de labels in een droge omgeving op te slaan.

Ruw omgaan

Dit verwijst naar de fysieke krachten waaraan labels worden blootgesteld tijdens opslag, transport, handling en gebruik. Te veel druk, wrijving, slijtage of impact kan leiden tot scheuren of vervorming van het label. Daarnaast kan na verloop van tijd de hechting van de kleefstof afnemen door herhaaldelijke belasting van het label, wat slijtage kan veroorzaken en het label onleesbaar kan maken. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je labels zijn gemaakt van sterke, duurzame materialen die beter bestand zijn tegen fysieke stress. Een goed voorbeeld zijn labels van polypropyleen. Het is ook belangrijk om belasting waar mogelijk te vermijden, zoals bij handling en opslag. Bijvoorbeeld, zet producten niet tegen elkaar, omdat dit labels kan doen slijten.

De beste manier om je labels op te slaan

Zolemba raadt aan om je labels koel, droog en donker te bewaren om de bovenstaande risico's te minimaliseren. Het is ook verstandig om je labels in hun oorspronkelijke verpakking te houden en deze goed af te sluiten om ze te beschermen tegen stof, vocht en luchtvervuiling. Bij het gebruik van de labels is het bovendien belangrijk om ze niet te ruw te behandelen, omdat dit schade aan de labels kan veroorzaken. Vermijd onnodig buigen, vouwen of wrijven dat het label kan beschadigen. Door de juiste opsomstandigheden te handhaven, behouden de labels hun kleur, hechting en leesbaarheid. Dit zorgt voor een professionele uitstraling en tevreden klanten.

chevron-leftAlertBrowse fileDownload fileFileImagePdfWordTextExcelPowerpointArchiveCsvAudioVideoSpinnerCalendarSort NoneSort ASCSort DESCReturn arrowMinusThree DotsVisibleVisible