Het aanleveren van uw ontwerp: 6 tips voor het juiste drukbestand

U hebt een prachtig full color etiket om te laten drukken en wilt het drukbestand hiervan aanleveren bij uw drukker. Bij Zolemba heeft u alle vrijheid als het gaat om het ontwerp en de bedrukking van uw etiketten. Juist op deze manier kunt u precies de etiketten laten drukken die u wilt. Echter al deze keuzemogelijkheden in ontwerpen en stansvormen kunnen het ook ingewikkeld maken.

Het vertalen van uw idee en ontwerp naar een werkelijk etiket kan best lastig zijn. Wellicht heeft u een etiket laten ontwerpen of bent u zelf aan de slag gegaan, er is altijd een aantal aandachtspunten van belang bij het aanleveren van een bestand dat geschikt is om te drukken.    

         4                                                                                                                               

6 aandachtsgebieden voor het juiste drukbestand
Uiteindelijk wilt u dat uw etiketontwerp ook exact wordt gedrukt zoals u het voor ogen heeft. Houd dan rekening met de volgende aspecten bij het aanleveren van uw drukbestand:

1. Het bestandsformaat
2. De kleuren
3. Afbeeldingen
4. Afloop
5. Tekst
6. Stanslijn

 

Het bestandsformaat
Het is mogelijk bestanden aan te leveren in de volgende bestandsformaten:

- PDF,
- EPS,
- Ai (Adobe Illustrator: grafische ontwerp en opmaaksoftware)

 

Helaas zijn JPG en JPEG niet geschikt.

 

De kleurencmyk
Om ervoor te zorgen dat de kleuren op de juiste wijze worden gedrukt moet het bestand zijn opgemaakt in CMYK. CMYK is een kleurcoderingssysteem die op basis van de vier basiskleuren (Cyaan, Magenta, Yellow en blacK) (vrijwel) alle kleuren kan samenstellen.

Een andere codering voor kleuren is de RGB-indeling. Dit systeem gaat uit van de primaire kleuren Rood, Groen en Blauw. Dit systeem wordt (als uitganspunt) gebruikt in de ‘digitale’ wereld voor het bepalen van de kleuren op beeldschermen. Wanneer een drukbestand wordt aangeleverd in RGB wordt dit automatisch omgezet naar CMYK. Dit levert echter een licht (soms onoverkomelijk) kleurverschil op in het drukwerk.


Afbeeldingen
Het is mogelijk in uw ontwerp gebruik te maken van een afbeelding. Het is echter noodzakelijk dat de betreffende afbeelding over de juiste resolutiekwaliteit beschikt.  Alleen dan kan deze afbeelding scherp worden gedrukt. De afbeeldingen dienen daarom een resolutie te hebben van minimaal 300 PPI (Pixels Per Inch).

 

Afloop
Uw etiketontwerp kan kleuren bevatten langs de randen van het etiket of zelfs volledig met een kleur bedekt zijn. In zo’n geval spreken we van een aflopend ontwerp: de kleur loopt als het ware van het ontwerp af. Zorg er bij een aflopend ontwerp voor dat u de aflopende kleur minimaal 1 mm (buiten het formaat van het etiket) laat doorlopen. Hiermee voorkomt u een onbedrukt (wit) randje langs uw etiket.

 

Tekst
We adviseren de teksten die in het ontwerp van uw etiket worden gebruikt om te zetten naar contouren. Dat kan in de software Adobe Illustrator (inDesign) door in de menubalk bij ‘Tekst’ te kiezen voor ‘Lettercontouren’. Op die manier worden de letters door de grafische software gezien als afbeeldingen. Daardoor kan er met betrekking tot de tekst niets misgaan bij het drukken.

 

Stanslijn
Bij Zolemba wordt de vorm van uw etiket gesneden met een laser. Deze laser maakt gebruik van de in het bestand aangegeven zogenaamde stanslijn (snijlijn). Voor het maken van een stanslijn maakt u binnen het bestand in Adobe een extra laag aan (met de naam Stans). Vervolgens geeft u de gewenste nettomaat/vorm van het etiket aan met een lijn die u in de aparte laag bovenop plaatst.

 

Uw etiketontwerp
Beschikt u niet over de juiste software? Of heeft u een drukbestand en moet er nog iets worden aangepast? Bij Zolemba is dit vanzelfsprekend mogelijk. Ons DTP team staat voor u klaar. Neem gerust contact op met onze medewerkers en vraag naar de voorwaarden. We zijn benieuwd naar de etiketontwerpen die u wilt laten drukken!

chevron-leftAlertBrowse fileDownload fileFileImagePdfWordTextExcelPowerpointArchiveCsvAudioVideoSpinnerCalendarSort NoneSort ASCSort DESCReturn arrowMinusThree DotsVisibleVisible