Iedereen kent ze wel; de Dymo labelwriters. Het zijn makkelijkeLabelprinter aanschaffen apparaten om bijna elke verpakking, poststuk of envelop te voorzien van kwalitatief hoogwaardige etiketten met NAW-gegevens, productgegevens, barcodes of logo’s. In veel bedrijven is een Dymo labelprinter dus niet meer weg te denken.
Naast Dymo printers zijn er natuurlijk ook andere merken labelprinters die bij veel ondernemingen op het bureau staan. Denk hierbij aan Zebra labelprinters, Toshiba labelprinters en Brother labelprinters.
Â
Etiketten zien er met behulp van een labelprinter vele malen professioneler uit dan etiketten uit een inktjet printer of (nog erger) handgeschreven etiketten. Een labelprinter is in veel bedrijven onmisbaar geworden. Overigens zorgt een labelprinter er ook voor dat je administratie of kantoor geordend blijft. Daarnaast is een labelprinter zeer gebruiksvriendelijk en neemt werk uit handen waar normaal gesproken uren in kan gaan zitten. Zoals het bepalen van het formaat van uw etiket voor de stickervellen van uw inktjet printer.
Â
Printtechniek
Met een labelprinter print u zowel thermische etiketten als papieren etiketten of etiketten van het materiaal PP (Poly Propyleen). Dit betekent dat de labelprinter gebruik maakt van warmte om uw etiket te bedrukken. Thermische labelprinters zijn onder te verdelen in:
- direct thermische labelprinters én
- thermische transfer labelprinters
Â
Direct thermische labelprinters
Direct thermische labelprinters maken enkel gebruik van hitte om uw etiketten bedrukt. De labelprinter verhit het papier waarna het etiket bedrukt is. Een direct thermische labelprinter kan alleen op thermisch papier printen. Het voordeel is dat u voor een direct thermische labelprinter geen toner nodig heeft.
Â
Thermische transfer labelprinters
Thermische transfer labelprinters maken gebruik van een zogenaamd inktlint. Dit inktlint wordt gesmolten door de labelprinter waarna er inkt vrij komt. Zo komt de inkt op het papier terecht. Een thermische transfer labelprinter kan zowel op thermische papier als op andere materialen printen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld papier of PP.
Â
Technische specificaties
Een labelprinter kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden:
- Zo kan een labelprinter verschillende afmetingen van etiketten printen. De meest gebruikte etiketten voor een Dymo labelwriter zijn de dymo 99012 etiketten (89mm x 36mm), de dymo 99010 etiketten (89mm x 28mm) en de dymo 99014 etiketten (101mm x 54mm).
Â
- De geheugenopslag van een labelprinter varieert van 9 tot zo’n 40 etiketten per keer.
Â
- Een aantal labelprinters heeft interne toetsenborden zodat het apparaat kan functioneren zonder computer. En anders moet de labelprinter met behulp van de meegeleverde software gekoppeld moeten worden met een computer. Met behulp van het interne toetsenbord kunnen etiketten direct vanaf de labelprinter geprint worden.
Â
- Sommige labelprinters hebben een functie waarmee het etiket aan de achterkant wordt voorzien van een kleeflaag. Met behulp van deze kleeflaag kunnen etiketten direct geplakt worden op bijvoorbeeld een postpakket, ordner map, envelop of een ander gewenst materiaal.
Â
- Ook kunnen labelprinters een lcd-display, usb-aansluiting of ethernet aansluiting hebben. Deze opties maken het gebruik van een labelprinter nog makkelijker.
Â
- Tot slot wordt bij de meeste labelprinters een cd-rom met software meegeleverd. De cd-rom kan geïnstalleerd worden op uw computer waarna de computer kan communiceren met de labelpinter.
Â
Aanschaf labelprinter: 5 kooptips
Bij de aanschaf van een labelprinter is het goed om uw wensen goed op een rij te hebben. Een labelprinter kan voor veel toepassingen gebruikt worden, maar per merk en type verschillen ze qua opties. Daarom hieronder een checklist waaraan u moet denken bij de aanschaf van een labelprinter:
Â
- etiketten: niet alle etiketten worden ondersteund door elke labelprinter. Let vooral op de afmeting van het etiket dat u wenst te gebruiken.
Â
- afmetingen: sommige labelprinters ondersteunen enkel één formaat etiket. Bent u van plan om gebruik te maken van verschillende formaten etiketten? Overweeg dan om een labelprinter aan te schaffen die meerdere formaten ondersteund.
Â
- software: labelprinters zijn voorzien van speciale software die geïnstalleerd moet worden op uw computer. Let er hierbij op of de labelprinter Microsoft en/of Apple ondersteund.
Â
- zwart vs. kleur: maak een keuze waarvoor u uw labelprinter wilt gebruiken. Is dit enkel textueel? Overweeg dan een labelprinter die alleen zwart/wit print. Deze zijn in de aanschaf vele malen goedkoper.
Â
- afdruksnelheid: de tijd waarin een etiket afgedrukt wordt kan per merk en type labelprinter enorm verschillen.