Lijmsoorten voor etiketten: van verwijderbaar tot extra permanent

De ondergrond waarop een etiket geplakt gaat worden vereist soms een extra sterke of juist minder sterke lijmsoort. Op de meeste gladde ondergronden volstaat een etiket met een lijmsoort op basis van acryl, ofwel permanent, prima. Denkt u hierbij aan adresetiketten voor het verzenden van uw post, of aan afspraakkaartjes, archiveringsmappen enz.

 

Op ruwe ondergronden past beter een lijmsoort op basis van hotmelt (extra permanent). Extra permanent bestaat uit een dikkere lijmlaag, die daardoor beter hecht. Wanneer u etiketten wilt gebruiken op herbruikbare materialen kies dan voor een gecombineerde lijmkracht, hotmelt en acryl, ook bekend als verwijderbare lijm.

 

Hieronder volgt verdere informatie over de drie meest voorkomende lijmsoorten voor etiketten.

Extra permanente lijm
De extra permanente lijmkracht bestaat uit hotmelt. Hotmelt is een lijmsoort op basis van rubber. Deze lijm hecht zich niet alleen uitstekend op bijvoorbeeld vloerbedekking of gordijnstoffen, maar ook op golfkarton. Doordat deze lijm dik is aangebracht ‘zakt’ deze als het ware om de bovenliggende stroken heen, waardoor de hechting beter is.

 

Permanente lijm
De permanente lijm spreekt voor zich. Het is samengesteld op basis van acryl. Dit betekent waterbasis. U plakt het ergens op en het komt er niet in één geheel van af, of het scheurt het etiket als iemand het probeert te verwijderen. Voor nog meer zekerheid kan men in het midden van het etiket een stanslijn, ook wel snijlijn, laten zetten. Als men nu het etiket eraf wil halen zal het zeker scheuren, hetzij door de permanente lijmkracht hetzij door de extra stanslijn.

 

Verwijderbare lijm
Deze lijm is gemaakt op basis van een combinatie van acryl en hotmelt. De verwijderbare lijm wordt onder andere veel toegepast op glazen flessen die opnieuw gebruikt worden. Doordat er geen lijmresten aan het glas blijven plakken, is het reinigingsproces makkelijker, korter en kunnen er minder agressieve schoonmaakmiddelen worden gebruikt. Hierdoor wordt ook nog eens het milieu gespaard. Ook is deze lijmsoort uitermate geschikt voor het etiketteren van CD’s, DVD’s, computerspellen en boeken. De etiketten laten gemakkelijk los en beschadigen de onderlaag niet.

 

Lijmtest

Om te testen hoe u een etiket met permanente of verwijderbare lijm kunt herkennen hebben we onderstaande eenvoudige test voor u: 

 

permanent 1  U vouwt een etiket dubbel, en plakt deze zijden tegen elkaar. Laat wel de uiteinden vrij.

 

 

 

Als u het etiket nu weer open trekt ziet u het volgende: 

 

 

 

Verwijderbare Lijm

Verwijderbare lijm 
Bij verwijderbare lijm laten de beide zijden zich gemakkelijk van elkaar afhalen en ook de lijm blijft keurig op zijn plaats zitten. Ook scheurt het etiket niet. Dit etiket kan dan ook weer elders op geplakt worden.

 

Permanente Lijm

permanente lijm 
Bij permanente lijm heeft de lijm het papier aan de binnenzijde (achterkant) beschadigd of zelfs het etiket gescheurd. Etiketten met permanente lijm zijn dus slechts één keer te gebruiken.

 

 

 

 

chevron-leftAlertBrowse fileDownload fileFileImagePdfWordTextExcelPowerpointArchiveCsvAudioVideoSpinnerCalendarSort NoneSort ASCSort DESCReturn arrowMinusThree DotsVisibleVisible