Natlijm versus zelfklevende etiketten

Al geruime tijd produceren wij etiketten: stevige, watervaste etiketten; licht plakkende labeltjes of onverwoestbare vriezer etiketten. Ons assortiment is zo uitgebreid als de ideeën van onze klanten.

Deze week willen wij graag iets onder de loep nemen wat wij bij Zolemba bewust niet in de collectie hebben opgenomen: Natlijm etiketten. Wat zijn natlijm etiketten? Wat is het verschil met zelfklevende etiketten? Waarom hebben wij het niet in ons assortiment en welk alternatief bieden wij met welke meerwaarde?

Niet voor iedereen: Natlijm etiketten

Natlijm etiketten vinden hun toepassing bijna uitsluitend op glas en flessen. Dit soort etiketten worden met behulp van een etiketteermachine met spons aangebracht. De lijm wordt door het water in de vochtige spons geactiveerd. Hierdoor plakt het natlijm etiket op gladde ondergronden. De hechting van natlijm vindt echter vertraagd plaats: de kleefkracht is pas optimaal zodra de oplosmiddelen verdampt zijn.

Hoewel de natlijm etiketten uitstekend plakken, is het proces zeer moeizaam en duur. Het plaatsen van het etiket is foutgevoelig, omdat rekening gehouden moet worden met de correcte vezelrichting. Een vergissing kan snel tot hoge kosten en onbruikbare etiketten leiden. Vooral kleine bedrijven kunnen zich de kosten van aanschaf en onderhoud niet veroorloven. Een kwalitatief goede, toch betaalbare oplossing zijn zelfklevende etiketten.

Zelfklevende etiketten: Plakken altijd

Afhankelijk van het lijmsoort plakken zelfklevende etiketten op (bijna) alle oppervlakten. De toepassingsgebieden zijn zeer breed en alleen beperkt door eigen creativiteit.

Onze etiketten worden door middel van een laser gestanst en zijn perfect geschikt voor verdere machinale verwerking. Gebruikers hebben echter de keuze ook zonder aanschaf van een prijzige etiketteermachine de labels op het product te plaatsen. Dit gebruiksgemak zorgt ervoor dat zelfklevende etiketten voor iedereen toegankelijk zijn: grote bedrijven met een pragmatische aanpak en groeiende bedrijven met een gelimiteerd budget.

De keuze is aan u

Wij van Zolemba geloven in de veelzijdige kracht van zelfklevende etiketten. De gebruiksvriendelijkheid van ons product geeft u de mogelijkheid altijd het perfecte resultaat te verkrijgen: iedere keer opnieuw! De aanschafkosten van een etiketteermachine voor zelfklevende etiketten zijn aanzienlijk lager - evenals het gebruik. Vooral als startende ondernemer is het vaak een snel gemaakte keuze.

Maarten Nijhof van Rigtersbier over natlijm Etiketten

"In onze zoektocht naar een geschikt labelsysteem kwamen we al snel uit op zelfklevende labels op rol. Als kleine brouwer beschikken we niet over het budget om een complete natlijm-installatie/etiketteermachine aan te schaffen. We werken met batches van maximaal 10HL per type. Hierdoor is het te kostbaar om telkens de opstartkosten te betalen voor een drukker. Verder vonden we de papieren labels met de natte lijm op de meeste flesjes van kleine brouwers er veelal slordig uit zien. Vaak zitten de labels scheef op de flesjes of is de lijm uitgelopen. Daar komt bij, wanneer een flesje uit de koelkast komt, dat de labels makkelijk loslaten en beginnen te rimpelen.

De labels die we nu bestellen bij Zolemba zijn van een soort kunststof, zogenoemd PP, en laten niet los van de fles. Ook niet wanneer deze nat is. In het begin plakten we de labels er met de hand netjes op, iets wat na 3000 flessen toch erg gaat vervelen. Een semi-automatische etiketteermachine uit China bracht de uitkomst. Het apparaat van nog geen $ 650,- doet tot 30 flessen per minuut en zorgt ervoor dat de labels keurig strak en op gelijke hoogte op de flesjes zitten.

Veel van onze collega-brouwers hebben de overstap gemaakt na het zien van onze labels in combinatie met de labelmachine. De flexibiliteit en lage opstartkosten maakt het zeer aantrekkelijk voor de kleine brouwer."

 

 

 

chevron-leftAlertBrowse fileDownload fileFileImagePdfWordTextExcelPowerpointArchiveCsvAudioVideoSpinnerCalendarSort NoneSort ASCSort DESCReturn arrowMinusThree DotsVisibleVisible