Thermische etiketten: werking en eigenschappen

Tegenwoordig worden thermische labelprinters en etiketten overal gebruikt. Maar hoe werken deze thermische etiketten en wat zijn de voordelen ten opzichte van standaard etiketten? Lees erover in deze blog en ontdek de eigenschappen en toepasbaarheden van deze etiketten en printers. 

De voordelen van thermische printers en etiketten
Wil je moeiteloos en efficiënt etiketten afdrukken? Dan zijn onze thermische printers de perfecte keuze! Bespaar tijd en moeite met onze thermische printers waarbij je je niet langer meer zorgen hoeft te maken of het vervangen van de inkt- of tonercartridges. Alles wat je nodig hebt zijn de thermische etiketten en je kunt direct aan de slag. Naast dat het gedoe bespaart, bespaar je ook op kosten door de hoge kwaliteit die de etiketten bieden. Door de hoge resolutie en de snelle printsnelheid heb je al je etiketten in no-time geprint. Alle etiketten worden haarfijn geprint en kunnen lange tijd mee zonder te vervagen. 

 

Neem een kijkje in ons aanbod van thermische labelprinters om zelf de kwaliteit te ervaren en je productieprocess te versnellen. Elk met hun eigen toepassingsmogelijkheden en geschikt voor verschillende formaten etiketten.

 

Opbouw thermisch papierAfbeelding thermisch papier
In tegenstelling tot ‘normaal’ papier is thermisch papier opgebouwd uit verschillende lagen. Hierdoor krijgt dit papier de eigenschappen om zonder inkt te kunnen bedrukken. Deze lagen zijn:

 

  • een top coating/thermische laag in het frontpapier (incl. back coating)
  • lijmlaag
  • silicone
  • liner (=backing)

Bij de aankoop van een rol etiketten zit onder het etiket de liner of backing waar de etiketten op zitten. Deze liner is bedekt met een laag siliconen, waardoor het etiket gemakkelijk van de backing kan worden losgemaakt zonder te scheuren of beschadigd te raken. Aan de achterkant van het etiket bevindt zich de lijmlaag, die ervoor zorgt dat het stevig op verschillende oppervlakken blijft plakken. Bovendien zorgt de topcoating ervoor dat het ontwerp meer beschermt is. Op deze manier biedt het thermische etiket een duurzame en esthetisch aantrekkelijke oplossing voor het labelen van verschillende producten en materialen.

 

Zonder inkt printen

Maar hoe gaat het drukken zonder inkt nu precies in z’n werk. In de topcoatinglaag van het thermische papier zit kleurstof. Deze kleurstof wordt door hitte, middels een laser in de printer, geactiveerd. Hierdoor wordt de tekst en of een afbeelding gedrukt. Het resultaat is een duidelijke, scherpe en duurzame afdruk die bestand is tegen vervaging en vlekken. De opdruk is altijd in het zwart. Kleuren printen met een thermische printer is (nog) niet mogelijk.

 

Soorten thermisch papier
Er zijn 3 soorten thermisch papier, Thermisch Eco, Thermish Top en Thermisch PP. Maar wanneer gebruik je nou welke? Aan de hand van onderstaande kenmerken leggen we de voordelen en toepassingen van elke soort toe. 

 

Thermisch Eco
* heeft geen extra beschermlaag tegen uv-licht, vocht, vetten en alcohol
* wordt vaak gebruikt in droge en redelijk schone omgevingen voor korte termijn etiketteerapplicaties
* is recyclebaar
* is verkrijgbaar met (extra) permanente, afneembare en diepvries belijming
* heeft een houdbaarheid van 1 jaar, mits deze wordt opgeslagen bij een constante temperatuur van 20-22°C in een donkere omgeving

 

Thermisch Top
* heeft extra beschermlagen aan de boven- en onderzijde van het frontmateriaal tegen uv-licht, vocht, vetten, olie en alcohol (betekent niet dat het waterbestendig is) 
* wordt vaak gebruikt in toepassingen waarbij er een langere levensduur, langere leesbaarheid van het etiket gevraagd wordt en waarbij de omgeving vraagt om extra beschermingen tegen invloeden van buitenaf
* is recyclebaar
* is verkrijgbaar met (extra) permanente, afneembare en diepvries belijming
* heeft een houdbaarheid van 1 jaar, mits opgeslagen bij een constante temperatuur 20-22°C in een donkere omgeving

 

Thermisch PP

* heeft extra beschermlagen aan de boven- en onderzijde van het frontmateriaal tegen uv-licht, vocht, vetten, olie en alcohol 

* is water- en scheurbestendig, waar Top en Eco dat niet zijn

* kan gebruikt worden voor zowel direct thermische printers als thermisch transfer printers
* wordt vaak gebruikt in toepassingen waarbij er een langere levensduur, langere leesbaarheid van het etiket gevraagd wordt en waarbij de omgeving vraagt om extra beschermingen tegen invloeden van buitenaf
* is recyclebaar
* is verkrijgbaar met (extra) permanente, afneembare en diepvries belijming
* heeft een houdbaarheid van 1 jaar, mits opgeslagen bij een constante temperatuur 20-22°C in een donkere omgeving

 

 


thermische etiketten in PMS-kleuren

Thermische etiketten worden o.a. veel gebruikt in de medische wereld, bij webshops en bij verfwinkels. De techniek gaat steeds verder m.b.t. thermisch papier. Zo was het

vroeger alleen mogelijk om thermische labels te produceren in het wit. Tegenwoordig bieden we ook een aantal kleurenetiketten aan. Hiervoor is het ook mogelijk om voorbedrukte thermische etiketten te bestellen. Hierbij kunt u denken om uw logo in full color op uw etiketten te laten drukken. Hoewel deze optie niet direct op de site verkrijgbaar is omdat het wat ingewikkelder is. Maar contact het Zolemba team zeker als je geïnteresseerd bent in deze optie. Onze contactgegevens zijn hier te vinden. 

 

 

 

 

 

 

 

chevron-leftAlertBrowse fileDownload fileFileImagePdfWordTextExcelPowerpointArchiveCsvAudioVideoSpinnerCalendarSort NoneSort ASCSort DESCReturn arrowMinusThree DotsVisibleVisible